Πανω

Αναζήτηση

Δημοτική Βιβλιοθήκη 
Σχετικά αρχεία:
Δελτίο δωρητών (Για Δωρεά Βιβλίων) [0,16 MB]
Αίτηση Αναζήτησης (Βιβλιογραφίας & Εργασιών) [0,13 MB]
Αίτηση Αναζήτησης (Βιβλιογραφίας & Εργασιών) [0,13 MB]
Αίτηση εγγραφής [0,19 MB]
Κανονισμός Λειτουργίας (Internet) [0,38 MB]
Στατιστικά 2013 για ιστοσελίδας [0,71 MB]
Δελτίο προτάσεων (Για αγορά Νέων Βιβλίων) [0,18 MB]

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί κύτταρο πολιτισμού, γνώσης και εκπαίδευσης για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής που ιδρύθηκε στις αρχές του 1964.

Έχοντας διανύσει μια μακρά, επιτυχημένη και πάντα ανοδική πορεία, είναι σήμερα μια οργανωμένη βιβλιοθήκη που λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα. Στεγάζεται και λειτουργεί στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος), σε ένα χώρο φωτεινό, ελκυστικό και λειτουργικό. Εκεί φιλοξενείται η κύρια συλλογή της Βιβλιοθήκης, το Αναγνωστήριο ενηλίκων (20 θέσεων) και το Παιδικό Τμήμα (με αναγνωστήριο 8 θέσεων). Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης 6 θέσεις υπολογιστών για πλοήγηση και αναζήτηση στο Διαδίκτυο (που ταυτόχρονα λειτουργούν σαν σημεία ηλεκτρονικής αναζήτησης στον κατάλογο της βιβλιοθήκης) και ταυτόχρονα παρέχει και ασύρματη σύνδεση WiFi.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 29.677 τόμους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετά χαρακτηριζόμενα ως σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις. Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών. Επίσης διαθέτει 40 τίτλους περιοδικών και 50 τίτλους βιβλίων με τη μέθοδο Braille. Είναι δανειστική στο σύνολό της εκτός από τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), τα σπάνια βιβλία και τα περιοδικά που προορίζονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό. Ο εμπλουτισμός της συλλογής το τελευταίο διάστημα γίνεται κυρίως με δωρεές αναγνωστών και δημοτών, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, εκδοτικών οίκων και άλλων βιβλιοθηκών. Τα μέλη της ανέρχονται σήμερα στα 10.524, με 444 νέα μέλη το 2013.

Κύρια αποστολή της βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, να φέρνει το βιβλίο πιο κοντά σε περισσότερους ανθρώπους αναπτύσσοντας τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και ενήλικες, να εκπαιδεύει τους μαθητές στην ανεύρεση και στην αποτελεσματική χρήση της πληροφορίας μέσω της πληροφοριακής παιδείας, να προάγει τη βιβλιοφιλική κουλτούρα και τον πολιτισμό στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με εθελοντές και με πνευματικούς ανθρώπους.

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι παρακάτω δραστηριότητες:

  1. Λέσχη ανάγνωσης ενηλίκων
  2. Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά
  3. Επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη (ξενάγηση, αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια με βιβλιοκρυπτόλεξα)
  4. Ετήσια εκδήλωση για την “Παγκόσμια ημέρα παιδικού & εφηβικού βιβλίου”
  5. Εκδηλώσεις - Αφιερώματα σε νέους & παλαιούς λογοτέχνες
  6. Ραδιοφωνική εκπομπή «Οι βιβλιοθήκες στα FM» (Συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και τον Ράδιο Επικοινωνία 94 fm)
  7. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με Συλλόγους, Ιδρύματα, Οργανισμούς, Σχολεία που ασχολούνται με το βιβλίο και τον πολιτισμό
  8. Τα βιβλία ταξιδεύουν στα σπίτια!
  9. Υιοθετώ ένα βιβλίο και το χαρίζω στη Βιβλιοθήκη μου!
  10. Εργαστήρι Συντήρησης Βιβλίων

Η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης (www.iraklio-library.gr) παρέχει καταρχήν πληροφορίες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, κυρίως όμως διαθέτει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό της κατάλογο μέσω Διαδικτύου, ώστε η αναζήτηση στη συλλογή της να είναι δυνατή για απομακρυσμένους ή μη χρήστες στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σαν κάθε τι που εξελίσσεται και βελτιώνεται, η βιβλιοθήκη θέτει συνεχώς νέους, ψηλότερους στόχους. Κύριος στόχος της τώρα είναι να αναπτύξει νέες υπηρεσίες για μαθητές και σπουδαστές για να προσελκύσει περισσότερους νέους αναγνώστες.

Ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης:

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ:

ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00

Τετάρτη: 17.00-20.00

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Κλειστή (λόγω απογραφής)

Δ/νση: Κουντουριώτου 18α & Νεότητος, 141.22 (Πολιτιστικό Πολύκεντρο, 1ος όροφος)
Τηλ.: 210 2826276, 210 2856837
Fax: 210 2845414
e-mail: info@iraklio-library.gr, iraklio_library@yahoo.gr
www.iraklio-library.gr