- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΣΕΠ | 120€ ΠΡΟΣΦΟΡΑ | ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ | ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ LIVE, E-LEARNING... - Φεβ 11, 2021
- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΓΡΑΦΗΣ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ | ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ONLINE | ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ - Φεβ 11, 2021
- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ | ΣΧΟΛΗ ΖΩΗΣ | ΣΧΟΛΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ | ΕΠΤΑ (7) ΤΡΙΩΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | ΝΙΚΟΣ... - Φεβ 10, 2021
- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ | Bohème ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - Φεβ 9, 2021
- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ | ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ | Bohème ΣΤΕΚΙ... - Φεβ 8, 2021
- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΔΟΧΗ: ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΔΩΡΕΑΝ... - Φεβ 7, 2021
- ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ | ΌΤΑΝ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΩ | Γ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ – Ν. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | ONLINE ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ON DEMAND - Φεβ 6, 2021
- SPSS | ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ LIVE ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ & ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ E-LEARNING | ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ... - Φεβ 5, 2021
- ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΧΡΗΣΗ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ | Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΟΥΣΙΑ & ΝΟΗΜΑ |... - Φεβ 5, 2021
- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ | ΤΕΧΝΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ | ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ | ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 - Ιαν 5, 2021
Πολιτισμός
Ένα θεατρικό παραμύθι για το φως και το σκοτάδι, για τη διαφορετικότητα και για την ένωση. Για το μαζί.
Δύο κόσμοι αντίθετοι. Η ολοσκότεινη Αφίλθη και ο ολόφωτος Λαβύρινθος. Οι ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στον μύθο και στην πραγματική ζωή. «Τικ τακ της καρδιάς και τικ τακ και του χρόνου που τρέχει.» Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Μινώταυρου, που το αληθινό του όνομα είναι Αστερίων.
Η Αντιγόνη Σταυροπούλου γεννήθηκε το 1991 στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Κύπρο.
Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Έχει παρακολουθήσει Σεμινάρια Θεατρικής Συγγραφής στο Πανεπιστήμιο Harvard στο Ναύπλιο, στο θέατρο Πορεία και στο τρίτο Στούντιο του Εθνικού Θεάτρου
Εργάζεται ως ηθοποιός και δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά και ενήλικες, ενώ έργα της και παραμύθια της έχουν ακουστεί σε θεατρικές σκηνές και σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας παραγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Duende Art Gang.
ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Η εμπειρία των δραματολόγων του Εθνικού Θεάτρου δείχνει πως τα τελευταία χρόνια η διάθεση για συγγραφή θεατρικών έργων γνωρίζει άνθηση! Εκατοντάδες έργα προτείνονται κάθε σεζόν για να ανεβούν στην πρώτη σκηνή της χώρας και άλλα τόσα κατατίθενται σε διαγωνισμούς και εγχειρίζονται σε χέρια σκηνοθετών, ακολουθώντας προφανώς την πληθωρικότητα που εμφανίζει ολόκληρη η θεατρική ζωή του τόπου.
Το θεατρικό έργο αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή λογοτεχνική μορφή από την πεζογραφία και την ποίηση, καθώς γράφεται με σκοπό να παρουσιαστεί στη σκηνή και όχι απλώς να αναγνωστεί. Εάν δεν παρασταθεί, θεωρείται ως «ημι-γενόμενο», ακόμη και αν διαβαστεί από εκατοντάδες αναγνώστες. Διαφέρει, επίσης, από τα δύο αδελφά του είδη κατά το ότι τη στιγμή που παίζεται, απευθύνεται σε μερικές δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες θεατές ταυτοχρόνως και όχι σε έναν μεμονωμένο αναγνώστη· συναιρεί ως εκ τούτου διαμιάς το κοινό αίσθημα και την κοινή αισθητική.
Ο θεατρικός συγγραφέας, επομένως, πρέπει να είναι ένας ικανός «μηχανικός» που θα οικοδομήσει τον σκελετό (υπόθεση, κύριο συμβάν, σύγκρουση, λύση, κ.ά.), και ταυτόχρονα ένας δεξιοτέχνης του χρόνου (ώστε να λεχθούν όσα πρέπει μέσα σε μια ατάκα και να παρασταθούν όσα πρέπει μέσα σε ένα δίωρο), του λόγου (ώστε η γλώσσα –εξίσου κυριολεκτική και ειρωνική, προφορική και ποιητική– να παράγει πολλαπλά σημαινόμενα και να λειτουργεί στο επίπεδο τόσο της καθημερινής ζωής όσο και της τέχνης), της ανθρώπινης κατάστασης (στο θέατρο οι χαρακτήρες δεν περιγράφονται αλλά προκύπτουν).
Το Εθνικό Θέατρο, ως μείζων θεατρικός οργανισμός, οφείλει όχι μόνο να ακροάζεται τις ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν να εκφραστούν μέσω της λογοτεχνικής μορφής του θεατρικού έργου –των μελλοντικών θεατρικών συγγραφέων–, όσο και να στέκει αρωγός τους σε αυτή την προσπάθεια μεταλαμπαδεύοντας τις πολύτιμες γνώσεις των ανθρώπων του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το 2014 ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εργαστηρίου θεατρικής συγγραφής. Το πιο πρόσφατο από αυτά –προς μεγάλη χαρά μας– κατέληξε διετές.
Στη διάρκεια, λοιπόν, του διετούς αυτού προγράμματος, παρακολουθήσαμε ταλέντα να ξεδιπλώνονται, πένες να εξελίσσονται, ιδέες να σαρκώνονται! Τις τέσσερις αυτές μέρες, θα απολαύσουμε όλοι μαζί τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Από την πλευρά μας, ευχόμαστε στον καθένα ξεχωριστά καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στις σκηνές του κόσμου!
Έρι Κύργια
Αν. Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Παρουσίαση Αναλογίων
Πέμπτη 16 – Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020
Αίθουσα Εκδηλώσεων – Κτίριο Τσίλλερ
Είσοδος Ελεύθερη
16 Ιανουαρίου 2020
18:00 Σιρόκος του Σταύρου Γιαννουλάδη
19:30 Ναταλία της Εμμανουέλας Κοντογιώργου
Σκηνοθεσία: Έλενα Μαρσίδου
Παίζουν: Γιάννης Δενδρινός, Ρένα Κυπριώτη, Ηλίας Μουλάς, Στέφανος Πίττας, Φιντέλ Ταλαμπούκας
17 Ιανουαρίου 2020
18:00 Με το Αμβούργο στην πλάτη της Μαριάννας Λιανού
19:30 Κάτι από μέταλλο και από φωτιά της Γενοβέφας Ζαγγα
21:00 Στη σκοτεινή πλευρά του Νικόλα Ανδρουλάκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
Παίζουν: Γιάννης Αρτεμισιάδης, Μιχάλης Αρτεμισιάδης, Σμαράγδα Κάκκινου, Γιάννης Μπουραζάνας, Ζωή Μυλωνά, Τζέο Πακίτσας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Σοφία Πριόβολου, Χρήστος Στέργιογλου, Ανδριάνα Χαλκίδη
18 Ιανουαρίου 2020
18:00 Αστερίων της Αντιγόνη Σταυροπούλου
19:30 Χαμένα Κορίτσια ή Μερζεμπουργκ της Δήμητρας Μητσάκη
21:00 Το Υπόμνημα του Θοδωρή Ιωσηφίδη
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας
Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μαρία Δελετζέ, Δημήτρης Κακαβούλας, Σμαράγδα Κάκκινου, Σταύρος Καραγιάννης, Λιλή Νταλανίκα, Εύα Οικονόμου – Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας
19 Ιανουαρίου 2020
18:00 Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ. του Αλκίνοου Δωρή
19:30 Μόνο Το Χώμα της Κλειώς Βελέντζα
21:00 Κανένας δεν πέθανε επειδή περίμενε της Ξένιας Καλαντζή
Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα
Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Μαντώ Γιαννίκου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Νεκτάριος Φαρμάκης
3ο Στούντιο Συγγραφής: η αποκάλυψη και η προοπτική της ομαδικότητας (Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2019)*
Από τις 16 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2020 πρόκειται να παρουσιαστούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου τα έργα/τελικές εργασίες των συμμετεχόντων του δεύτερου έτους του 3ου Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου.
Στο δεύτερο έτος του Στούντιο συμμετείχαν, συνεχίζοντας από το πρώτο έτος, ο Νικόλας Ανδρουλάκης, η Κλειώ Βελέντζα, ο Σταύρος Γιαννουλάδης, ο Αλκίνοος Δωρής, η Γενοβέφα Ζάγγα, ο Θοδωρής Ιωσηφίδης, η Ξένια Καλαντζή, η Αλεξάνδρα Κατσαρού, η Μαριάννα Λιανού, η Δήμητρα Μητσάκη, η Αντιγόνη Σταυροπούλου, η Εμμανουέλα Οικονόμου. πρόσωπα αγαπημένα, κάποιοι σχεδόν συνομίληκοι κι εντούτοις μαθητές μου, με τους οποίους διανύσαμε, τελικώς, μια μακρά δημιουργική περίοδο 15 μηνών. 15 μήνες (!) τακτικών πολύωρων συναντήσεων κάθε Τρίτη, διάστημα χρόνου γεμάτο από την παρουσία ετερόκλητων νέων ανθρώπων με κοινό ενωτικό, όμως, στοιχείο το πάθος για την γραφή.
Ο τρόπος μας παρέμεινε πάντοτε τρόπος θιάσου ή αλλιώς παιδιών που παίζουν: ‘γγίζοντας (και όχι αγγίζοντας -όπως θα το έγραφε ο Σεφέρης δηλαδή) αρχές και δρόμους της θεατρικής γραφής. Άλλοτε προσεκτικά, άλλοτε πιο αδρά. Άλλοτε διστακτικά, άλλοτε με τόλμη. Μεθοδικά αλλά και αυθόρμητα. Κυρίως, όμως, με αφοσίωση και αγνή περιέργεια. Έτσι, μέσα στον διεσταλμένο από ενθουσιασμό χρόνο δύο ετών διαμορφώθηκε και δοκιμάστηκε ο δικός μας ειδικός τρόπος, τρόπος συγγραφέων που επένδυσαν στην χαρά και την δυσκολία της ομάδας.
Ίσως αυτή να ήταν –αν υπήρξε κάποια- και η πρωτοτυπία του Στούντιο και, πάντως, αυτή υπήρξε η πιο αποκαλυπτική αλήθεια που ήρθε στην επιφάνεια της διετούς εμπειρίας μας:
ότι δηλαδή, στην πιο μοναχική δουλειά –αυτή του συγγραφέα- η συνείδηση της ομάδας μπορεί να/και επιστρέφει τα μεγαλύτερα οφέλη.
ότι δηλαδή όταν ο συγγραφέας -που είναι κατά κανόνα κλεισμένος στο γραφείο του- καλλιεργείται μέσω της επαφής του με το πληθυντικό στοιχείο οι δυνατότητες για την εξέλιξή του πολλαπλασιάζονται.
ότι δηλαδή ο θεατρικός συγγραφέας, ένα άτομο πολύ ειδικών δημιουργικών χαρακτηριστικών, γίνεται και να ξεπηδήσει μέσα από τον πυρήνα μιας πολύ ειδικής ομάδας που εντοπίζεται εντατικά στην αναζήτηση και τον ορισμό ενός πνευματικού κέντρου.
Στους προγραμματικούς στόχους που είχαν τεθεί ήδη από το πρώτο έτος του Στούντιο ήταν η ενίσχυση του προσωπικού ύφους των συμμετεχόντων αλλά και η εξοικείωσή τους με την πρακτική πλευρά του θεάτρου. Μέσα στο πλαίσιο θεματικών κύκλων ήρθαν σε επαφή με συμβούλους/εισηγητές από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, δραματουργούς, έναν ποιητή αλλά και πιο απροσδόκητες ιδιότητες: έναν ψυχίατρο ή έναν καθηγητή της Φιλοσοφίας του Δικαίου), οι οποίοι εισηγήθηκαν θεματικές και παρακολούθησαν την εξέλιξη των έργων-ασκήσεων των νέων συγγραφέων, τροφοδοτώντας τους με υλικό και παρατηρήσεις.
Επιπλέον, τα ίδια τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να εμπλακούν σε όλα τα στάδια της θεατρικής δημιουργικής διαδικασίας αποπειρώμενα ενίοτε να λειτουργήσουν και ως ηθοποιοί ή σκηνοθέτες.
Όλο το δεύτερο έτος, αφιερώθηκε στον εντοπισμό θέματος και την πλήρη ανάπτυξη για τον καθένα από τους συμμετέχοντες ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στον δικό μας θίασο των συγγραφέων ήρθε να προστεθεί η συστηματική παρουσία θιάσου ηθοποιών, που έδιναν σταθερά φωνή στους χαρακτήρες που πλάθονταν από τα παιδιά, επιχειρώντας επί τόπου αναγνώσεις και δοκιμές, επιστρέφοντας με δημιουργικό feedback, σχολιάζοντας, θέτοντας ερωτήσεις και κάθε φορά προτείνοντας.
Αυτού, λοιπόν, του έτους πολύτιμα τέκνα είναι τα έργα των παιδιών που αυτές τις ημέρες πρόκειται να παρουσιαστούν, στο πλαίσιο σκηνικών αναγνώσεων, από νέους σκηνοθέτες. Άλλα έργα έφτασαν στην ολοκλήρωσή τους. Άλλα έμειναν δοκιμές. Άλλα σε άνω τελεία. Άλλα πρόκειται σύντομα να βρουν τον δρόμο ενός «τυπικού» θεατρικού ανεβάσματος. Δική μου προσδοκία είναι αυτές οι σκηνικές απόπειρες να αποτελέσουν για τα παιδιά, καινούργιο ερέθισμα για να ξανακοιτάξουν τα έργα τους, να τα προχωρήσουν παραπέρα και, κυρίως, να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον μεταξύ τους δημιουργικό πυρήνα. μέσα από τον μυστικό τρόπο τον δικό μας, δηλαδή, που μας έφτασε ως εδώ, με ορίζοντες ανοιχτούς και την συλλογική προοπτική μας.
Εύχομαι καλή τύχη στα αγαπημένα αυτά παιδιά, τα τόσο ιδιαίτερα, που έδωσαν πάντοτε το καλύτερο που είχαν τόσο για τους άλλους όσο και για την τέχνη μας. Να εξακολουθούν να ορμούν στην ζωή τους (στην τέχνη) με αφοσίωση και διάθεση για παιχνίδι!
*Στον Νίκο Φλέσσα, που μας έβγαλε ως την κώχη τούτη τη μικρή…
Σύλβια Λιούλιου , σκηνοθέτις, υπεύθυνη του 3ου Στούντιο Συγγραφής
Agenda - Calendar Πολιτισμού & Εκπαίδευσης
http://polis.edu.gr/calendar
✅ Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για ό,τι καινούριο συμβαίνει στο Πόλις.https://www.facebook.com/polis.education/✅ Ακολουθήστε μας στο Istangram για να ενημερώνεστε για ό,τι καινούριο συμβαίνει στο Πόλις.polis_polychoros
"Πόλις" Πολυχώρος
Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη
Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Κινητικής Έκφρασης & Επικοινωνίας Ηρακλείου Αττικής
Εκπαίδευση & Πολιτισμός με Στυλ & Αισθητική
Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β
14121 Ηράκλειο Αττικής (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)
☎️ 210 8000009 - 210 2770181
e-mail: education@polis.edu.gr
Ιστοσελίδα: www.polis.edu.gr
Facebook: www.facebook.com/polis.education
Τελευταία Νέα
783 1